Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

   Ένας μακεδονικός τάφος, υπέρλαμπρος,πολυδαίδαλος, αλλά και γεμάτος μυστήριο ξεθάβεται εδώ και 3 μήνες κάτω από τον επαγγελματικό μεγενθυντικό φακό των αρχαιολόγων αλλά και αυτόν της δημοσιογραφίας. Βέβαια χωρίς την πολιτική σύμπραξη τίποτα από αυτά δε θα γινόταν. Δεν αποτελεί, εξάλλου, άγνωστο όσο και αν είναι επιθυμητό να κρυφτεί, το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί πάμπολλες, παράνομες βέβαια, προσπάθειες από το '58 συλήτησης του περίοπτου αυτού αρχαίου τάφου. Αλλά ούτε ντόρος για αυτό το ζήτημα, παρα μέχρι τώρα.Μα τι μνημείο πρόκειται: άξιό του δεν έχει ξαναβρεθεί, ούτε μελετηθεί μέχρι τώρα! Οι αρχαιολόγοι( και όχι μόνο) έχουν πρωτοφανή οίστρο και γι αυτό άλλωστε γίνονται τόσο αργά και προσεκτικά τα βήματα προς την πλήρη εμφάνισή του στο φως της δημοσιότητας. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όπως είναι φυσικό, είναι εκεί, αρωγός των προσπαθειών και τιμητής του μοναδικού αρχαιολογικού εύρηματος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στον Τύπο. Και εδώ φυσικά ταιριάζουν τα λογικοφανή ερωτήματα. Γιατί ξαφνικά τόση πρεμούρα με το μνημείο αυτό, ενώ είναι γνωστή η ύπαρξη του τόσα χρόνια; Γιατί ουδένας λόγος από τη σκοπιά των μέσων ενημέρωσης;
   Σύμφωνα και με τους αρχαιολόγους υπάρχουν σκοτεινά σημεία πίσω από τις ανασκαφές. Τίτλος άρθου σε γνωστή εφημερίδα αναφέρει πως:" οι ανασκαφές στην αμφίπολη έχουν καταντήσει ριάλιτι".Είναι γνωστό επίσης πως πάντοτε οι ανασκαφές προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο των άμεσα παρελκόμενων όπως είναι οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κυβέρνηση αλλά έχουν και κρυφούς θαυμαστές, οι οποίοι αχνοφαίνονται στο βάθος, βρίσκονται στα ψιλά γράμματα και κάπου εκεί ξεπετάγεται και μια Γερμανία(όπως στην περίπτωση της αρχαίας Ολυμπίας) και κάτι συμφωνίες που ανακατεύουν τα πράγματα. Μετά όμως, ρίχνουν στάχτη στα μάτια του απλού θεατή και πασπαλίζουν ύστερα με ζάχαρη άχνη σαν γλυκό-"τη σημασία του μνημείου για τον πολιτισμό".( Επιπλέον να προσθέσουμε ότι είναι μόνο η αρχή καθώς προσπάθειες πολιτιστικής αναβίωσης πραγματοποιείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.)
   Ας μην στεκόμαστε όμως στην επιφάνεια. Ας κλείσουμε τα εκτυφλωτικά φώτα των φακών και ας κοιτάξουμε πίσω από το πρίσμα. Η Ελλάδα περνά την πιο δύσκολη από όλες τις εκφάνσεις ιστορική περίοδο. Οικονομικά κατατρεγμένη με το μέσο Έλληνα καταχρεωμένο μέχρι το μεδούλι. Αποκλεισμένη από το πλήθος των αγορών όσο και αν κραυγάζουν ότι ανοίχτηκε και πάλι. Επιχειρησιακά σε βαθιά ύφεση και τους δανειστές να παραφυλάνε καραούλι. Τα νέα παιδιά της, ο καρπός της ανάπτυξης, φεύγουν στο εξωτερικό να αναζητήσουν καλύτερη μοίρα. Όσοι μένουν, κουρασμένοι και αποκαρδιωμένοι σπάνια έχουν έργο να προσφέρουν. Παρά αυτού, βρίσκονται χαμένοι στην οθόνη του υπολογιστή, να αναλώνουν το βίο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι πάλι καταναλώνουν τον χρόνο τους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσφέρουν μεγάλες δόσεις από "σοφία της ανίας" και κάνουν τους παίκτες πολύ πιο ευφυείς στην τεμπελιά.
   Σε αυτήν την αποκαρδιοσύνη ,λοιπόν, την παρακμή και τη στημένη αφέλεια εγκρίνονται στα σκοτάδια τα νομοσχέδια, περικόπτωνται οι συντάξεις, μεταρρυθμίζονται οι κοινωνικές ασφάλειες. Εκεί ακριβώς ξεπετάγεται και μια Αμφίπολη και ένας αρχαίος τάφος να κάνει όπως προειπώθηκε τη δουλειά του πασπαλίσματος, πράγμα που μας αποσβολώνει. Έτσι δεν υπάρχει καμία αντίδραση, κανένας λόγος και κανένα βλεφάρισμα δεν γίνεται στα τεκμενόμενα. Μας πουλούν πισώπλατα και μας εξαγοράζουν και εμείς σαν το πρόβατο που οδηγείται στη σφαγή αναμένουμε καρτερικά την ελληνική "Δευτέρα Παρουσία";
   Αμφιβολίες τέτοιες και άλλες αναρριχώνται πολλές για το ποιόν των ανασκαφών, του μέλλοντος του πολιτισμού μας-του δικού μας!-της ιστορικής ύπαρξης μας. Μόνο ένα μπορεί να ειπωθεί: ότι ο ελληνικός πολιτισμός έθεσε τις ρίζες του στην υφήλιο, δεν χάθηκε και δεν πρέπει να χαθεί. Η αφύπνιση, η αμφισβήτηση, όχι η αμφίδρομη κίνηση,παρά η ξαφνική επανάσταση θα μας σώσει από το βαθύ και ανήλιαγο πηγάδι της καταστροφής, που δυστυχώς θα είναι ολοκληρωτική και αμετάκλητη.


Κατερίνα Σκόνδρα 
    Φιλόλογος





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου