Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Διανύουμε τον 21ο αιώνα  και η τεχνολογία είναι γεγονός ότι έχει εισβάλει  στην καθημερινότητα μας. Ο αυτοματισμός η τεχνογνωσία και η μηχανοποίηση έχουν διαδεχθεί την ευστροφία του ανθρώπινου νου. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τα gadgets και τα smartphones έχει γίνει  βασικό εφόδιο κάθε πολίτη, ειδικά για τους νέους  που τα χρησιμοποιούν με τεράστιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον αποκαθιστώντας ακόμα και το ενδιαφέρον για το σχολείο και την μάθηση τους . Όσο αναδύονται νέες γενιές νέων τόσο πιο εθισμένοι είναι στην τεχνολογία και ειδικότερα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το διαδίκτυο όμως, εκτός από νέα απασχόληση και πηγή ψυχαγωγίας, είναι το κυριότερο πρόβλημα για τους νέους . Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , τα chatrooms και ειδικά το facebook εγκυμονούν κινδύνους για τους νέους αλλά και γενικά για όσους δε γνωρίζουν να τα χειρίζονται. Λόγω της αφέλειας και του αυθορμητισμού που διακατέχει την περίοδο της εφηβείας , είναι σχετικά εύκολο να πέσουν θύματα αυτής της ραγδαία αναπτυσσόμενης εφεύρεσης. Πώς όμως συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση είναι πολυσύνθετη και δύσκολα να δοθεί άμεσα. Για να μπορέσει να γίνει κατανοητό πως τα τελευταία χρόνια επηρεάζει τόσο η τεχνολογία τους νέους  θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ίδια την κοινωνία πριν την εμφάνιση του διαδικτύου και όσων συνεπάγεται κατόπιν.
Λίγο πριν την εμφάνιση του διαδικτύου, διανύαμε χρόνια ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Τα κράτη δε βίωναν την ανεργία που μαστίζει τις μέρες, η οικονομική κρίση δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνιση της, στα πολιτικά δρώμενα δεν υπήρχε ακόμα τόση αναταραχή. Παρόλα αυτά η νοοτροπία που είχε επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά περισσότερο στην Ελλάδα ήταν ο υπερκαταναλωτισμός,  η άμετρη χρήση του πλαστικού χρήματος, η ακατάπαυστη δανειοληψία οδήγησε σε τραγικά λάθη τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιώδης έλεγχος στην αγορά. Κατά την περίοδο αυτή προκειμένου να γίνονται αυτές οι διαδικασίες γρήγορα και να κοστίζουν λιγότερο έκανε την εμφάνιση του το διαδίκτυο. Εκτός των άλλων ήταν και ένας αν και σε αρχικό στάδιο τρόπος ελέγχου της αγοράς  και της μαζικής κίνησης  ρευστού και προϊόντων..
Ύστερα η οικονομική κρίση ξέσπασε και  γρήγορα εξαπλώθηκε σε κοινωνικό, πολιτισμικό, πνευματικό και πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν αναμενόμενο. Το διαδίκτυο πλέον χρησιμοποιείται εκτός των άλλων ως εναλλακτική μορφή διασκέδασης , ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας μιας και οι σχέσεις των ανθρώπων πλήττονται ,ως απότοκος της κρίσης αυτής, και τα οικονομικά του μέσου οικογενειάρχη δεν επαρκούν για να κατασπαταλώνται πια σε ταξίδια, πλούσιες εξόδους και άλλα καταναλωτικά όνειρα.  Επιπλέον οι μεγαλουπόλεις έχουν γίνει ένας ασύμφορος τόπος κυκλοφοριακής συμφόρησης και αγχωτικής ζωής κι αφού νέα έργα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση δεν μπορούν να προγραμματιστούν σε τόσο μεγάλη ύφεση το διαδίκτυο λύνει πραγματικά τα χέρια κάθε καταναλωτή: μαθητή, φοιτητή, άνεργου αλλά και εργαζόμενου/επαγγελματία .
Οι νέοι ως φυσικό επόμενο είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται. Προκειμένου να επικοινωνήσουν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να βρουν τις πληροφορίες που τους χρειάζονται με γρήγορο και άμεσο τρόπο ακόμα και να αγοράσουν ό,τι επιθυμούν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Εξάλλου αυτός ο μαγικός κυβερνοχώρος αμέτρητων πληροφοριών και τελειότητας στην ψηφιοποίηση εικόνας και ήχου προκαλεί το ενδιαφέρον και του πιο δύσπιστου.
Δυστυχώς όμως έχουν να αντιμετωπίσουν δυο ειδών κινδύνους:
1)Παιδική και εφηβική εκμετάλλευση
Τίποτα δεν υπάρχει στη γη ανθρώπινο και μη χωρίς να πλήττεται. Πίσω από κάθε ιστοσελίδα, διαφήμιση προϊόντος ή υπηρεσίας,  και κυρίως chatroom( διαδικτυακή αλληλογραφία) και τα μέσα κοινωνική δικτύωσης (facebook, twitter) κρύβονται άνθρωποι ψυχασθενείς και άκρως επικίνδυνοι. Από Χάκερς μέχρι στυγνοί δολοφόνοι μπορεί να είναι οι υποψήφιοι θήτες που παραμονεύουν για το ανυποψίαστο θύμα τους. Επειδή τα παιδιά παρασύρονται εύκολα ειδικά στην εφηβεία, δεν καταλαβαίνουν πως πίσω από άγνωστους ανθρώπους που ξαφνικά θέλουν να τους βοηθήσουν στα εφηβικά τους προβλήματα, να τους εκπληρώσουν με « μαγικό τρόπο» τα όνειρά τους, να τους «ξυπνήσουν»  με « καινούριες και φοβερές»  ιδεολογίες για την οικογένεια, τους φίλους, τη ζωή, είναι άνθρωποι που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν ψυχολογικά και σωματικά για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες επιθυμίες τους: πορνογραφία, εμπόρια οργάνων, σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμα και οι ίδιοι οι συμμαθητές μπορεί να αποβούν επικίνδυνοι όταν πάνω στην αντίδρασή τους και την αφέλεια τους  ασκούν βία αναρτώντας βίντεο με τους συμμαθητές τους,  τους οποίους κακοποιούν σωματικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά νομίζοντας πως κατά αυτόν τον τρόπο θα επιβληθούν.



2)Ηλεκτρονική εξάρτηση
Η νέα ομάδα των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών  κάνει πάταγο στις μέρες μας. Στόχος του παίκτη είναι να βγει νικητής καταφέρνοντας να συναγωνιστεί παίκτες από όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας ηλεκτρονικές παιχνιδο- πίστες αρκετά δύσκολου επιπέδου για το μέσο νου. Ο παίκτης για να αποκτήσει δυνατότητες εισαγωγής στον παιχνιδόκοσμο  οφείλει να καταβάλει ένα χρηματικό ποσό ανάλογα με την εταιρία και τη φήμη που διακατέχει παγκοσμίως αλλά και κάθε φορά που θα θέλει να ανεβεί σε ανώτερο επίπεδο, να αγοράσει καινούριους άβαταρ( ψηφιακός αντικατοπτρισμός του πραγματικού παίκτη)  και άλλα απαραίτητα για το παιχνίδι αντικείμενα. Εκτός από την οικονομική εκμετάλλευση ενός παιδιού μόνο και μόνο για ένα ψεύτικο-εικονικό παιχνίδι, προκαλείται εξάρτηση τόσο έντονη που το παιδί γίνεται επιθετικό, περιθωριακό, χάνει τα πραγματικά του ενδιαφέροντα και σε ορισμένες περιπτώσεις που διόλου δεν είναι λίγες, ξεχνάει να εκπληρώσει βασικές βιολογικές ανάγκες όπως ο ύπνος.
Ειδικοί, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και άλλοι ερευνητικοί σύλλογοι προειδοποιούν τις οικογένειες για την επιτήρηση των παιδιών τους καθόσον ασχολούνται με το διαδίκτυο δίνοντας μερικές σαφείς οδηγίες για την αποφυγή των κινδύνων:
Ελέγχετε το παιδί σας όση ώρα βρίσκεται στον κυβερνοχώρο και μην παραμελείτε καθόλου την ενασχόληση του.
Μην του επιτρέπετε, όσο γίνεται, να ασχολείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλο μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο περισσότερο από 2-3 ώρες καθημερινώς.
Συμβουλευτείτε κάποιον τεχνικό ώστε να τοποθετήσετε κωδικούς ασφαλείας σε σελίδες που θεωρείτε πως είναι επικίνδυνο να προβεί το παιδί.
Αναφέρετε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν το παιδί σας έχει χάσει τον έλεγχο επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο και παρουσιάζει εξάρτηση.  Αν πάλι θεωρείτε ότι δεν είναι αναγκαίο, προσπαθήστε να το προσεγγίσετε με κάθε δυνατό τρόπο και να του θέσετε περισσότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας καθώς και άλλα ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να επανέλθει  στην  καθημερινή πραγματικότητα.

Οι διαχειριστές του blog θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι την Κατερίνα Σκόνδρα για ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο που μας έδωσε προς δημοσίευση,που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς εχθές 5/2/2014 ήταν η παγκόσμια ημέρα ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο(safe internet day).

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου