Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

   Όταν ακούμε αυτήν την ημερομηνία μας έρχεται στο μυαλό ο πόλεμος του ‘40. Ποια είναι όμως η πραγματική ουσία του μεγάλου αυτού συμβάντος που μας γεμίζει περηφάνια και συγκίνηση;
   Ο πόλεμος του ‘40 ήταν μια περίοδος που συγκλόνισε όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα την Ελλάδα μας. Τα δυσάρεστα αλλά και καθοριστικά γεγονότα για την πατρίδα μας, που αφενός την πόνεσαν και αφετέρου την βοήθησαν ν’ απαλλαγεί από μια δυσάρεστη κατάσταση και να κάνει μια καινούργια αρχή, ξεκίνησαν με το “ΟΧΙ” του Ιωάννη Μεταξά στους κατακτητές.
   Η κατοχή των Γερμανών,όπως ονομάζεται η ομηρία των Ελλήνων από τους κατακτητές, χαρακτηρίζεται από συχνές αιματηρές μάχες, σφαγές άμαχου πληθυσμού, αμέτρητες κατακτήσεις αιχμαλώτων στρατιωτών και λεηλασίες ολόκληρων χωριών που συνοδεύονταν από το πλιάτσικο των
Ιταλογερμανικών στρατευμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ζωντανεύει όλα τα παραπάνω στη σκέψη μας, είναι το ιστορικό γεγονός εκτέλεσης 40 ομήρων που έλαβε χώρα στο Γύθειο την 7η Δεκεμβρίου του 1943 και σημάδεψε για πάντα την μνήμη των Γυθειατών και όλων των Ελλήνων.
   Από αυτή τη δύσκολη κατάσταση του πολέμου οι Έλληνες μπόρεσαν να σταθούν δυνατοί και να βγουν νικητές.Αυτό το κατόρθωσαν με τη συσπείρωση τους και τη συγκέντρωση του μυαλού τους στο μοναδικό τους στόχο, ο οποίος ήταν το όφελος της πατρίδας τους, δηλαδή η απελευθέρωση της από τον κατοχικό ζυγό. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας,εμείς οι σημερινοί νεοέλληνες οφείλουμε ν΄ αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι και συσπειρωμένοι ώστε ν΄αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον κοινό εχθρό που ακούει στο όνομα ”οικονομική κρίση”.
   Γράφουμε όλα τα παραπάνω αναπολώντας το “ΟΧΙ” του Μεταξά που κάνει τη σημερινή γιορτή εθνική και ευχόμενες να έχουμε πάντα εμείς οι Έλληνες τη δύναμη και το σθένος των ηρώων του ‘40.

Αρετή και Γεωργία Δημητροπούλου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου