Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Για το Γύθειο - Click/ Δερδελάκος Κυριάκος

   Πρίν από 18 χρόνια η Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου (σημερινή Μάνης) δέχεται το νέο της Ποιμενάρχη,τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Κορακίτη.
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ Χρυσόστομος Β' (κατά κόσμον Δημήτριος) Κορακίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο το έτος 1957.Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966.Από το έτος 1958 έως και το 1963 διετέλεσε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,ενώ από το έτος 1969 Γραμματεύς και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου.Από το έτος 1966 έως και της εκλογής του διηκόνησεν ως προϊστάμενος στον ιστορικό ναό των Αθηνών,τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, δια την ανακαίνιση του οποίου τα μέγιστα συνετέλεσε.
   Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συνεδρίαση της υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Γυθείου τον Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Κορακίτη.Αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί από το Γύθειο και γενικότερα τη Μάνη είχαν βρεθεί στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου για να δούν το νέο Μητροπολίτη, να του ευχηθούν ''ΑΞΙΟΣ'' και να λάβουν την ευχή του. Ένας Μητροπολίτης άγνωστος προς αυτούς καθώς από το 1966 και μέχρι το 1996 όπου εκλέχθηκε Μητροπολίτης Γυθείου ήταν ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου στην Αθήνα και δεν είχε καμία επαφή με τη περιοχή μας και τους ανθρώπους της.Γνωστός σε όλο το κόσμο της μουσικής καθώς ήταν εκείνος που είχε καταργήσει τη τετράφωνη χορωδία του Σακελαρίδη και είχε εισάγει τη καθαρή βυζαντινή μουσική στον ιστορικό ναό των Αθηνών αρχικά,με τον αοίδημο σήμερα Λυκούργο Αγγελόπουλο, και σιγά σιγά σε όλη τη πρωτεύουσα.
   Με μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού στις 6 Οκτωβρίου 1996 υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου (ασθενών τότε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ) περιστοιχιζόμενος από τους εξής Μητροπολίτες: πρώην Κεφαλληνίας κυρός Προκόπιος (Γυθειάτης στη καταγωγή),Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρός Διονύσιος,Παροναξίας κυρός Αμβρόσιος, Νέας Σμύρνης κυρός Αγαθάγγελος,Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος,Ιερισσού κυρός Νικόδημος,Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (σημερινός Αρχιεπίσκοπος),Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος,Μηθύμνης Χρυσόστομος,Αργολίδος κυρός Ιάκωβος,Άρτης Ιγνάτιος,Λαρίσης Ιγνάτιος,Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος,Νικαίας Αλέξιος και Καστορίας Σεραφείμ τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσοστόμου Β'.Και εκεί αρκετοί ιερείς,λαϊκοί και τοπικοί άρχοντες της Μάνης βρέθηκαν στον κατάμεστο Μητροπολιτκό Ι.Ν. των Αθηνών για να αναφωνήσουν το ''ΑΞΙΟΣ'' στο νέο Μητροπολίτη.
   Η ενθρόνιση έγινε στο Γύθειο,στις 24 Νοεμβρίου 1996,όπου Αρχιερείς,ιερείς,εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,Φορείς και Σύλλογοι του νομού Λακωνίας,του Γυθείου και γενικότερα της Μάνης και πλήθος κόσμου υποδέχτηκαν το νέο Μητροπολίτη.Η πρώτη υποδοχή έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αιγιών,στο πρώτο χωριό της Ιεράς Μητροπόλεως πριν το Γύθειο.Στη συνέχεια στο χώρο του Ηρώου της πόλης,όπου ο τοποτηρητής της Μητρόπολης,μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας κυρός Χρυσόστομος, παρέδωσε στο νέο Ποιμενάρχη τη Ποιμαντορική Ράβδο και αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή προς το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στο κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης με τη τελετή της ενθρονίσεως ολοκληρώθηκε η λαμπρή υποδοχή του νέου Μητροπολίτη της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως.
   Ο Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου αμέσως έδωσε το στίγμα του για τη νέα εποχή στην Ιερά Μητρόπολη.Ίδρυσε τα Κατηχητικά Σχολεία όλων των βαθμίδων,έδειξε ενδιαφέρον για τη φιλανθρωπική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως και για το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων ''Ο Άγιος Παντελεήμων'' όπου και επεί ποιμαντορίας του εγκαινιάστηκαν και λειτουργούν οι νέες του εγκαταστάσεις στο λόφο Ακούμαρος στο Γύθειο.Ανακαίνισε και έδωσε ζωή σε Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς μας (Ι.Μ. Παναγίας Γιάτρισσας και Ι.Μ. Αγίων Πάντων).Επίσης ανακαίνισε  το Παρεκκλήσι της Ιεράς Μητροπόλεως  Ι.Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος,Πολιούχου της πόλεώς μας. Επίσης με δική του μέριμνα κατασκευάζονται ξενώνες που θα που θα δοθούν στον Οργανισμό ''Χαμόγελο του Παιδιού'' για τη φιλοξενία ταλαιπωρημένων παιδιών της περιοχής μας.
   Αγάπησε τη Μάνη σαν γνήσιος Μανιάτης. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της αγάπης το γεγονός οτι ψάλει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός νομού τον ύμνο της Μάνης.Και όχι μόνο αυτό, προχώρησε ακόμη ένα βήμα,καθώς μετά από πρωτοβουλία του και έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η Ιερά Μητρόπολις Γυθείου και Οιτύλου μετονομάστηκε σε Ιερά Μητρόπολη Μάνης το 2010.
   Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στο Κύριο Ιησού Χριστό να χαρίζει στο Μητροπολίτη Μάνης και σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Χρυσόστομο Β' έτη πολλά,ειρηνικά,υγιεινά και σωτήρια!
 









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου