Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

   Όταν έχεις μάθει να δίνεις δεν σταματάς ποτέ!Αυτό ισχύει στην περίπτωση των ανθρώπων εκείνων που επιδιώκουν όχι την αναγνώριση αλλά την προσφορά υλικών και συναισθημάτων.
   Άνθρωποι που βλέπουν τον αθλητισμό ως κάτι παραπάνω από αυτό που έχει καταντήσει τις μέρες μας.Που γνωρίζουν τα ιδανικά που μπορούν να λάβουν οι νέοι μας μέσα από αυτόν και αργότερα ως ενεργά μέλη της κοινωνίας,να μεταφέρουν αυτές τις αξίες στην καθημερινότητά τους και στους συνανθρώπους τους.Άνθρωποι που επιλέγουν τη θέση του παράγοντα ως πόστο ιδανικό για να προσφέρουν στα νέα παιδιά στη προσπάθεια που κάνουν να μείνουν στο δρόμο της υγείας και της άθλησης και όχι στους ''κακόφημους δρόμους'' της ζωής!
   Ως εθελοντής και αιμοδότης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και δη του ποδοσφαίρου διαπιστώνει στην πράξη πόσο σημαντική είναι η προσφορά.
   Ένας απ'αυτούς τους εθελοντές είναι και ο επιχειρηματίας Βασίλης Εμμανουηλίδης,που για 4,5 χρόνια υπήρξε παράγοντας στον Ολυμπιακό Γυθείου και τα τελευταία 2,5 χρόνια στην ομάδα του Πανγυθεατικού στην οποία είναι και προπονητής τερματοφυλάκων,ενώ για μια περίπου δεκαετία έχει προσφέρει με τη μορφή χορηγίας και στους άλλους συλλόγους του Γυθείου.
   Η ''αιμοδοτική'' δράση του δεν περιορίζεται στα δυο αυτά σωματεία με πιο πρόσφατο αυτό του Αγίου Βασιλείου Γυθείου στο οποίο ο κ. Εμμανουηλίδης και το κατάστημά του
''EMMANOUHLIDHS SERVICE'',προ ημερών προσέφερε φούτερ και ρούχα προπόνησης χορηγία από το κατάστημά του στη προσπάθειά του που εδώ και χρόνια βοηθά τα ερασιτεχνικά σωματεία.Τη περσινή περίοδο στην ίδια ομάδα έγιναν χορηγία μπουφάν.Όλα αυτά γίνονται με μόνο στόχο να τονιστεί οτι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσφέρουν και όχι για προσωπική αναγνώριση!
   Με αφορμή τις συνεχόμενες χορηγίες σε ομάδες της πόλης αλλά και γενικότερα τη προσφορά του στον εραστιτεχνικό αθλητισμό συνομιλήσαμε μαζί του για την ανάγκη που έχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από εθελοντές χορηγούς,αλλά και για τη δική του πορεία ως παράγοντας,χορηγός και προπονητής τερματοφυλάκων αρκετών ομάδων της περιοχής μας και όχι μόνο...

1) Ως εθελοντής ''αιμοδότης'' του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου διαπιστώνετε στη πράξη πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις;

   Το σίγουρο είναι οτι το ποδόσφαιρο και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν εμένα,που να έχουν το μεράκι και την όρεξη,προπαντός όμως την οικονομική δυνατότητα.Γιατί κακά τα ψέματα,αυτά χρειάζονται περισσότερο απ'όλα για να μπορέσει ένας σύλλογος να συντηρηθεί.

2) Πόσα σωματεία έχετε στηρίξει οικονομικά μέχρι σήμερα;

   Τα σωματεία τα οποία έχω στηρίξει οικονομικά μέχρι σήμερα είναι: Πανγυθεατικός,Ολυμπιακός Γυθείου,Α.Ο. Αγίου Βασιλείου Γυθείου,Α.Ο. Μάνης,Α.Ο. Κροκεών,Λεωνίδα Σπάρτης και Α.Ο. Δαφνίου.Όπως βλέπετε κι εσείς έχω χορηγήσει πάρα πολλά αθλητικά σωματεία,μέσα από τα οποία έχω κάνει πολλούς φίλους.Αυτό που μένει στο τέλος είναι οι καλοί φίλοι που απέκτησα μέσα από αυτό.

3) Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τη δυνατότητα προσφοράς; 

   Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά σε όλους.Θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο αλλά δεν μπορούμε ελέω της κρίσης.

4) Τί χρειάζεται κατά τη γνώμη σας το σύγχρονο Γυθειάτικο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

   Το σημερινό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται νέους παράγοντες με νέες ιδέες,με όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν,χωρίς προσωπικές προσδοκίες.Ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να ''τραβήξουμε'' τα παιδιά πάλι στα γήπεδα,γιατί κακά τα ψέματα με το internet και τους υπολογιστές τα παιδιά αποφεύγουν τον αθλητισμό.

5) Έχετε αντιμετωπίσει και οπισθοδρομικές νοοτροπίες;Υπήρξε τροχοπέδη;

   Φυσικά!Έχω αντιμετωπίσει και οπισθοδρομικές νοοτροπίες.Η αλήθεια είναι οτι στις περισσότερες ομάδες επικρατεί μια ''οικογενειοκρατία'',η οποία δεν αλλάζει ποτέ και κάποια ονόματα συνοδεύονται με κάποιες ομάδες.Άνθρωποι οι οποίοι ''ριζώνουν'' μέσα σε αυτές και δεν φεύγουν ποτέ,με αποτέλεσμα η νοοτροπία σκέψης και ο τρόπος συμπεριφοράς κάθε ομάδας να μην αλλάζει μέσα στα χρόνια μένοντας πίσω σε ιδέες και αξίες.

6) Δεν πρέπει όμως να αλλάξει αυτό,εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από περιορισμένα πλαίσια συμπεριφοράς και τρόπου λειτουργίας;

   Δύσκολα μπορεί να αλλάξει.Γιατί όπως σας είπα,αυτή η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης έχει ''ριζώσει'' στις περισσότερες ομάδες και λειτουργούν με οπισθοδρομικές σκέψεις δυστυχώς.

7) Η αποχώρηση από τον Ολυμπιακό Γυθείου τί ''γεύση'' σας άφησε;

   Έμεινα στην ομάδα του Ολυμπιακού Γυθείου 4,5 χρόνια,στην οποία ήμουν αιμοδότης όπως λέμε εμείς οι παράγοντες,σε όλη αυτή τη διαδρομή.Αυτά τα χρόνια πέρασα χαρές και λύπες.Πρώτη και μεγαλύτερη χαρά στη πρώτη μου κιόλας χρονιά στην ομάδα ήταν όταν η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α' Λακωνίας και πήρε το εισιτήριο της ανόδου για την Δ' Εθνική κατηγορία.Η αλήθεια είναι οτι πικράθηκα στο τέλος από τη συμπεριφορά κάποιων.Υπήρχαν άτομα που χωρίς να έχουν προσφέρει στην ομάδα ούτε ένα ευρώ έκαναν κουμάντο.Βέβαια όλους αυτούς που με πίκραναν τους έχω συγχωρήσει ερήμην τους.Δεν πειράζει όμως.Προσωπικά μέσα από την ομάδα έκανα πολλούς φίλους,αλλά και λίγους εχθρούς,κι αυτούς εξαιτίας του ζήλου και της αγάπης που έδειξα απέναντι στην ομάδα που υποστήριζα,τον Ολυμπιακό Γυθείου,χωρίς να θέλω να βλάψω κανέναν.

8) Έχετε προσχωρήσει στο Δ.Σ. του Πανγυθεατικού;Ποιό είναι το επόμενο βήμα;

   Όχι δεν έχω προσχωρήσει διοικητικά στο σωματείο του Πανγυθεατικού.Στο συγκεκριμένο σωματείο μου εμπιστεύτηκαν τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων και τους ευχαριστώ πολύ γι'αυτό.Ιδιαίτερα ευχαριστώ το Γιώργο Ξανθάκο αλλά και όλο το Δ.Σ. του συλλόγου,όπως επίσης και όλους τους ποδοσφαιριστές που με έφεραν στην ομάδα της καρδιάς μου.Επίσης θέλω να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόσμο του Γυθείου που με στηρίζει τόσα χρόνια στην εργασία μου,γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.Τέλος ευχαριστώ και την οικογένειά μου,που είναι αλήθεια πως είχα παραμελήσει τρέχοντας όλη μέρα με τον Ολυμπιακό Γυθείου.
   Πέρα από αυτά όμως,βοηθάω αρκετές ομάδες και εκτός των ομάδων του Γυθείου,τις οποίες βοηθώ πάνω από μια δεκαετία.Έχω βοηθήσει την ομάδα του Α.Ο. Μάνης,την ομάδα των Κροκεών,ακόμα και την ομάδα της Σπάρτης.

9) Άρα το ποδόσφαιρο κάνει κακό στην οικογένεια ή μήπως απλά είστε τελειομανής;

   Το μόνο σίγουρο είναι οτι σε κάνει να χάνεσαι από το σπίτι σου.Όσον αφορά εμένα,θέλω αυτό που κάνω να γίνεται σωστά και μια ομάδα θέλει να της αφιερώσεις πολύ χρόνο.

10) Για πολλά χρόνια ήσασταν διαιτητής,τόσο στα πρωταθλήματα της Λακωνίας όσο και σε πρωταθλήματα Εθνικών κατηγοριών.Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια σχετικά με τη πορεία σας στη διαιτησία;

   Τη διαιτησία την υπηρέτησα από το 1988 μέχρι το 2006,όπυ έζησα χαρές και πολλές λύπες.Δεν θέλω όμως να πώ πολλά για την διαιτησία.Το μόνο που με στεναχωρεί είναι οτι δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο να ξεχωρίζει και γι'αυτό φταίει η Ε.Π.Σ. Λακωνίας.Δεν μπορεί άλλοι νομοί να έχουν διαιτητές σε όλες τις κατηγορίες και εμείς να κοιτάμε να καρατομούμε μεγάλα ταλέντα για πλάκα.Τέλος και λυπάμαι που το λέω αυτό θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε Λάκωνα διαιτητή στις μεγάλες κατηγορίες.

11) Πώς αποφασίσατε μετά από πολλά χρόνια στη διαιτησία να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο από τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων;

    Πρώτα πρώτα ήταν ένα μεράκι που είχα για χρόνια.Η αρχή έγινε όταν στην ομάδα του Πανγυθεατικού προπονητής ήταν ο Λούης Γεωργόπουλος,που μου ζήτησε να εκτιμήσω έναν τερματοφύλακα από ομάδα της Αθήνας που ήταν προς μεταγραφή για την ομάδα του Γυθείου.Από τότε άρχισα δειλά δειλά να προπονώ τους τερματοφύλακες των ομάδων του Γυθείου.Αυτό συνεχίστηκε στον Ολυμπιακό Γυθείου με τους προπονητές Κώστα Χριστοφοράκη και Μάκη Σαμπατάκο και τώρα στο Πανγυθεατικό με προπονητή το Γιώργο Ξανθάκο.Βέβαια σε όλη αυτή τη θητεία σε αυτό το πόστο παρακολουθώ σεμινάρια,έχω πάει ακόμα και στο Βόλο και στη Κρήτη για σεμινάρια προπονητικής τερματοφυλάκων.
   Επίσης πρέπει να πώ κάτι που ίσως αρκετοί από το Γύθειο μπορεί να μην το ξέρουν,υπήρξα τερματοφύλακας στην ομάδα του Πανγυθεατικού τη περίοδο 1986-88 και παλαιότερα σε ομάδες της Αθήνας.

12) Κρίνετε αναγκαία τη δημιουργία ακαδημίας τερματοφυλάκων,στην οποία θα προπονούνται οι τερματοφύλακες των ομάδων της πόλης μας και του νομού αλλά και οι μικροί φίλοι του αθλήματος που θέλουν να αγωνιστούν σε αυτή τη θέση;

   Η εν λόγω θέση ως γνωστόν είναι ίσως από τις πιο νευραλγικές στο ποδόσφαιρο και χρίζει ιδιαίτερης προπόνησης και προετοιμασίας,ψυχικής και σωματικής.Η κάθε ηλικία χρίζει ειδικής μεθόδου προπόνησης,ώστε να υπάρξει σωστή συνέχεια και πορεία του εκάστοτε τερματοφύλακα.
Έτσι λοιπόν επιβάλετε να ιδρυθεί μια ακαδημία τερματοφυλάκων και στη πόλη μας,ώστε να μπορέσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν αυτή τη θέση και να προπονούνται σωστά.Αυτό που θέλω να σημειώσω απευθυνόμενος στους νέους τερματοφύλακες είναι πως θέλει πολύ δουλειά,πολύ ιδρώτα και πολύ στεναχώρια.Μόνο έτσι όμως έρχεται η δικαίωση...

Υ.Γ.: Εμείς σαν blog θέλουμε να ευχαριστήσουμε το κ. Βασίλειο Εμμανουηλίδη για το χρόνο του και για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.Του ευχόμαστε να έχει υγεία και να συνεχίσει να προσφέρει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια! 





   

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου