Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Να’τανε το’21»
« Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα» που λέει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στο τραγούδι «Να΄τανε το  ‘21» του Σταύρου Κουγιουμτζή και που δε μιλάει για τίποτα άλλο εκτός από τον επικό αγώνα του 1821. Κι είναι στα αλήθεια επικός γιατί κατάφερε κάτω από άθλιες συνθήκες ένα εξασθενημένο ,μικρό σε πληθυσμό και απαίδευτο έθνος να αποτινάξει 400 χρόνια σκλαβιάς. Ο λόγος για την Ελληνική Επανάσταση ενάντια στους ιμπεριαλιστές της εποχής, τους Τούρκους.
Την εποχή εκείνη η Γαλλική Επανάσταση και το κίνημα του Διαφωτισμού εκτίναξαν την Ευρώπη από το βαρύ συντηρητικό κλίμα της μοναρχίας σε ένα επαναστατικό με ραγδαίες αλλαγές όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε όλους τους τομείς (επιστήμη, φιλοσοφία, θρησκεία, παιδεία). Δημιουργήθηκαν νέες πιο δημοκρατικές βάσεις, ο λαός είχε δικαίωμα στη μόρφωση και στην επαγγελματική ανέλιξη. Η κοινωνία αναδομήθηκε και οι συνθήκες ζωής έγιναν ευκολότερες. Δε θα μπορούσε επομένως ένα τόσο ριζοσπαστικό κίνημα που μιλούσε για ορθολογισμό και παιδεία να μην επηρεάσει και τους υπόδουλους Έλληνες.
Πολλοί ήταν φιλέλληνες στο εξωτερικό που ήθελαν την Ελλάδα απελευθερωμένη- κατά βάση υπήρχαν πολιτικά συμφέροντα πίσω από τη θέληση αυτή- αλλά ευτυχώς ο ανθρωπισμός ελλοχεύει πάντα από πίσω γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι του πνεύματος κατανοούσαν καλύτερα τι σημαίνει σκλαβιά και ταπείνωση. Όπως επίσης γνώριζαν  και το βαθύ ιστορικό και τετραπέρατο παρελθόν της Ελλάδας που έδωσε τροφή σε όλους τους άλλους πολιτισμούς.  Ανάμεσά τους οι γνωστότεροι ήταν ο Λόρδος Βύρων, Τζώρτζ Κάνινγκ, ο Βίκτωρ Ουγγό, ο Τζώρτζ Τσάβις, ο Τσώρτς , Ο Πέρσι Σέλλευ και άλλοι που βοήθησαν και στήριξαν προσωπικά τον ελληνικό αγώνα.
Για να μπορέσει λοιπόν να ξεκινήσει ένας τόσο δύσκολος αγώνας πέρα από την ιδέα και την ενθάρρυνση χρειαζόταν κάτι πολύ δραστικό αλλά και κρυφό ώστε να έχει επιτυχία. έτσι ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία μια παράνομη οργάνωση που όμως κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα αλλά και να οργανώσει τις δομές της Ελληνικής Επανάστασης. Το ίδιο έκανε και η Εκκλησία, οι Δάσκαλοι του Γένους, οι Φαναριώτες κι έτσι η Επανάσταση ξεκίνησε. Από τη Μολδοβλαχία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη άρχισαν όλα: Στις 24 Φεβρουαρίου ο Υψηλάντης εξέδωσε προκήρυξη, το ιδεολογικό μανιφέστο της επανάστασης, με την οποία βεβαίωνε τους Έλληνες ότι "μια κραταιά δύναμις" ήταν έτοιμη να βοηθήσει τον αγώνα τους και τους καλούσε να πάρουν τα όπλα υπέρ των Δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους, μιμούμενοι τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς.Την 1 Μαρτίου ξεκίνησε την πορεία του προς τη Βλαχία, αφού ενώθηκε με τα τμήματα του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Ιωάννη Φαρμάκη και πολλών Ελλήνων εθελοντών. Μαζί με τον Ιερό Λόχο που είχε συγκροτηθεί από 500 περίπου σπουδαστές των σχολών των πριγκιπάτων, η στρατιωτική δύναμη του Υψηλάντη έφτανε τους 7.000, μεταξύ των οποίων ήταν Βαλκάνιοι γείτονες (Σέρβοι, Βούλγαροι, Αρβανίτες). όπως μας ενημερώνουν και οι ιστορικές πηγές (πηγή βικιπαίδεια)
Δυστυχώς όμως όπως σε όλα τα μεγάλα πράγματα πάντα υπάρχουν εμπόδια. Τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και όσων είχαν εξουσία μέσα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα δεν ήθελαν να ξεκινήσει επανάσταση και ειδικά με τη βοήθεια σημαντικών προσώπων όπως του Υψηλάντη. Αυτό φάνηκε και στη δολοφονία του Ρήγα Βελεστινλή, Δάσκαλο του Γένους, που αφύπνισε και ξεσήκωσε τον υποταγμένο ελληνικό λαό.

Οι Έλληνες έδειξαν όμως πως δεν υπολογίζουν τέτοιου είδους πιέσεις. Εξάλλου είχαν ήδη υπομείνει τόσα από τον τουρκικό ζυγό: σφαγές, φόρους, εξαθλίωση, παιδομάζωμα, βιασμοί…
Δεν έμενε λοιπόν τίποτα άλλο από το να ξεκινήσει η Επανάσταση από τους ίδιους. Ξεκίνησε λοιπόν από την Πελοπόννησο και  μάλιστα από την ιστορική αδούλωτη Μάνη, από όπου γρήγορα διαδόθηκε η είδηση της εξέγερσης. Στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων το λάβαρο της Επανάστασης και αν και η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται είναι η μέρα που καταγράφηκε πανελληνίως ως μέρα εξέγερσης του υπόδουλου Ελληνισμού ενάντια στο δυνάστη. Η μέρα αλλαγής και ανεξαρτητοποίησης, η μέρα που θυμόμαστε ότι υπάρχουν αγωνιστές, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολιτισμός και όλα αυτά τα γέννησαν και τα ανάθρεψαν σαν παιδιά τους οι Έλληνες. Έλληνες που έδειξαν την ανδρεία τους και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα, αγαθά ανεκτίμητα, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Αθανάσιος Διάκος και άλλοι. Η επανάσταση αλλά και το ελληνικό κράτος συντέθηκε χάρη σε αυτούς ιδιαίτερα στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη όπου έδωσαν  τα φώτα τους και στη διοίκηση και οργάνωση αργότερα του νεοσύστατου κράτους. Ενώ άλλοι όπως ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να νικήσουν τον οθωμανικό στρατό και να απελευθερώσουν περιοχές.
Γίνεται άραγε απολύτως κατανοητό γιατί τα χρόνια που τραγουδάει ο Μπιθικώτσης και αργότερα ο Νταλάρας είναι δοξασμένα. Ποτισμένα στο αίμα των αγωνιστών, των φιλελλήνων και όσων βοήθησαν στην επανάσταση. Άνθρωποι που δε σκέφτηκαν το προσωπικό τους συμφέρον αλλά το μέλλον των παιδιών τους και τίμησαν τους προγόνους τους.Τέτοιες προσωπικότητες πρέπει να αναθυμόμαστε και να τιμούμε συνέχεια και πάντα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά και να τις ενστερνιζόμαστε και να τις ακολουθούμε σε κάθε δυσκολία, σε κάθε κρίση…
Χρόνια Πολλά ,λοιπόν, στον Ελληνισμό,
χρόνια πολλά στην ελευθερία
με δόξα και τιμή!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Κατερίνα Σκόνδρα για το άρθρο που μας παραχώρησε προς δημοσίευση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου